je na Václavském náměstí v Praze, a v dalších městech České republiky, naplánováno pokračování shromáždění s názvem Je to na nás! Proč? Proto!

Od prvního shromáždění před týdnem se ledacos událo. Například Andrej Babiš prohlásil: „Kdyby nám pan premiér řekl, že se nebude chovat podle koaliční smlouvy, ale podle ústavy, tak bychom s ním do takové vlády nikdy nešli. To, že je premiér, je hlavně moje zásluha“. Miloš Zeman si v Číně rovnou s Putinem zavtipkoval na téma likvidace novinářů.
Opravdu svébytné příspěvky k rozvoji demokracie a právního státu.

Vadí mi polarizace a radikalizace společnosti pod taktovkou Miloše Zemana, Andreje Babiše a jim podobných. Vadí mi vyvolávání negativních emocí kolem neexistujících problémů na úkor těch existujících. A vadí mi i pokřivené charaktery lidí, kteří by měli být etalony vůdcovských elit.

Jako řadový občan mám omezené možnosti. Například zajít ve středu na Václavák. Stejně jako tisíce dalších občanů, protože tohle je naše právo, jak promluvit veřejně. Každý sám za sebe by však současně měl vědět, jak dál.

Pokud jde o mě, volím v příštích volbách TOP 09. Je to standardní politická strana, je proevropská, má vizi prosperující země. Spolu s KDU jsou pro mě volitelné také proto, že nejméně buší do spodních pudů lidí.

Byl bych ovšem rád, kdyby TOP-ka šla do voleb bez přítěže z minulosti. Jako symbolické gesto by například stačilo zařadit Miroslava Kalouska na konec kandidátky. Ať voliči rozhodnou. Tady už ovšem přesahuji své možnosti, dosah, kompetenci. Stejně tak, jako když doporučuji mužům a ženám mé generace dát vale profesionální, ergo v placených pozicích a rolích, politice a uvolnit tak prostor generační obměně politických elit.

Aktuální politická situace má v sobě příliš hysterie, příliš negativních emocí, příliš marketingu. Říká se tomu negativní smyčka zpětné vazby. Až toho bude přespříliš, papiňák exploduje. Všichni budeme oběti a pachatelé současně. I ti, kteří pouze pasivně přihlíželi.