Ráno se vzbudíš a podíváš se na internet, co se děje. Dozvíš se, například, že v Münsteru došlo k teroristickému útoku. Muž najel s dodávkou do lidí. V sítích se rozběhne vlna nenávistních protiislámských a protiimigrantských hejtů. Za pár hodin německá policie hlásí, že muž byl Něměc a duševně nemocný. Titulky se mírně obmění. Na internetu čtu, že „zřejmě“ nešlo o terostický útok. Hejty už ovšem žijí vlastním životem.

V ten den se přihodí ještě ledacos – například Zeman poskytne rozhovor Parlamentním listům, kde v souvislosti s demonstracemi Za slušné Slovensko mluví o majdanizaci a Sorosovi, v Trnavě je futbalový zápas, kde fanoušci skandují antisemitská hesla, v Maďarsku jsou volby, kde je favoritem Orbán s protiimigrační, protiunijní politikou a se Sorosem, židem a miliardářem v pozadí. To, že V Sýrii je nasazen bojový plyn proti civilistům, v Palestině se střílí do demonstrantů atd., však už běžného domácího konzumenta informací až tak nezajímá. „Tady a teď“ je vše. Je ráno, druhý dubnový víkend 2018.

„Tady a teď“ se ovšem mění v toku času z minuty na minutu. Měníme také svůj názor z minuty na minutu? A není ten první impulz klíčový? A nejsou Zeman, Orbán, Putin, Assad, Trump… věrným obrazem prvních impulzů ráno, co ráno? A jaký je podíl prvních impulzů na formování „ducha doby“? Říkám, že obrovský. „Duch doby“ má blbou náladu, mám-li parafrázovat dávný výrok Václava Havla. A, jak napsal vnímavý spisovatel Joseph Roth, když se schylovalo k druhé světové válce, on je naší vlastí – nedá se z něj „vystoupit“, není kam uniknout.

Co s tím? No, co už – kultivovaní uživatelé, kteří se umí v informačním smogu orientovat alespoň zevrubně díky výchově, svému vzdělání, zkušenostem, hodnotovému nastavení, víře, ať jdou dopředu a starají se o spravedlivé vládnutí a spokojenost lidí. Iluze? Asi. Nicméně, naděje. Takhle vnímám například občanské vzepětí „Za slušné Slovensko“ v březnu a dubnu 2018. V březnu a v dubnu 2018! Sociologie sociálních hnutí říká: po vzepětí dochází k rozmělňování občanské akce, k infiltraci aktivistů exoty, egomaniaky, provokatéry, k privatizaci nahromaděné energie konkrétními politiky a politickými stranami. Takhle to bylo od počátku moderny. Nicméně, díky Bohu za to vzepětí, za tu chvíli čerstvého větru, za alespoň částečnou obměnu establišmentu... I za ten strach, který na chvíli pocítili korupčníci a korumpovaní.

***

Planeta Země. Miliardy lidských mravenišť. Jsou různá – velikostí a sílou, prostředím. Když se jejich obyvatelé potkají, svádějí boj a potravu a teritoria. A nad tím mumrajem „slunce inteligence“. Miluj bližního svého, ozývá se z něj. Sežer, nebo budeš sežrán, ozývá se zevnitř jednotlivých mravenišť. Nespočet planet v galaxii, nespočet galaxií ve Vesmíru. Nespočet Vesmírů v Absolutnu. A jediná inteligence nade vším? Rád bych tomu věřil.

Písané pro Denník N