Otázky moderátora Jana Burdu a moje odpovede:

Vybrali jsme reakci Institutu Václava Klause (IVK), kde výkonný ředitel institutu Jiří Weigl píše:

"Slovensko má smůlu. Už podruhé země, která se stále potýká s absencí delší tradice vlastní státnosti, vystavila bianco šek zcela neznámé osobě, aby jí stála v čele."

Na jiném místě článku se pak Jiří Weigl ptá:

"Nejhorší je, že ani pořádně neznáme pozadí celého projektu Čaputová. Kdo za ním stojí, kdo ho platí, co za to chce? Proč dostala přednost před osvědčeným matadorem evropské unijní politiky Marošem Ševčovičem, když oba říkali v zásadě totéž?"

Jan Burda: Byla paní Zuzana Čaputová před volbami neznámou osobou? Co o ní věděla veřejnost?

Fedor Gál: Kdo chtěl vědět, věděl. Zastupovala před domácími soudy i ve Štrasburgu občany šikanované státem i gengstři. Například dnes důvodně podezřelým Mariánem Kočnerem v kauze nájemné vraždy investigativního novináře Jána Kuciaka a jeho sboubenky. Osvědčený matador Ševčovič nemluvil ani náhodou totéž, co Zuzana Čaputová. Jako nominant strany Smer a Róberta Fica ani nemohl.

J.B.: Slovenští voliči si už podruhé zvolili do čela země osobnost vystupující proti korupci, osobnost hlásící se liberální demokracii. Jsou současný prezident a budoucí prezidentka potvrzením volání po změně společnosti?

F.G.: Ano. A předcházelo tomu masové hnutí Za slušné Slovensko a komunální volby, které otevřeli dveře mnoha politikům nové generace.

J.B.: Ovlivňuje slovenskou veřejnost stále loňská vražda novináře Jána Kuciaka a obava z propojení státní moci s mafií? Nakolik to promluvilo do voleb?

F.G.: Samozřejmě, že promluvilo. A ze dne na den se objevují nová fakta. Například o kontaktech lidí z blízkosti expremiéra Fica s italskou mafií.

J.B.: Pan Weigel se dále ptá, kdo stojí za "projektem Čaputová", kdo ho platí a co za to chce…, nepřipomíná takové vyjádření právě pozdrav ze světa kmotrovských dohod devadesátých let? Na druhou stranu, co víme o financování kampaně paní Čaputové? Existují nějaké nejasnosti?

F.G.: Za vítězstvím paní Zuzany Čaputové stojí velice výrazné vítězství v přímých volbách. Měla po celou dobu transparentní účet a kampaň postavenou bez štěkání na pomyslného nepřítele, což v českých podmínkách není obvyklé. Vyjádření IVK je pozdrav ze světa lži a nenávisti.

J.B.: Je úspěch paní Čaputové doboru zprávou pro Andreje Kisku, které chystá založit novou stranu a kandidovat v příštích parlamentních volbách?

F.G.: Paní Čaputová byla nominována stranou Progresivní Slovensko, která bude zřejmě k té Kiskově konkurenční. Tím víc je zapotřebí uvítat vstup nové politické kultury na Slovensko. Je třeba věřit a doufat, že to bude inspirací i pro občany České republiky.

P.S,
Ide o môj záznam rozhovoru. Je možné, že v živom vysielaní došlo k miniatúrnej zmene použitých slov.