Tak trochu „něžné“ a přátelské slovo šibal zavedl do českého newspeeku Jiří Paroubek. Je to jeho označení pro korupčníky a zločince z řad ČSSD. Pro ty ostatní používá standardní slovník. Takový plukovník Kubice je například „hnusný člověk a lhář“. Jo, Kubice. Četl jsem tu zprávu a nechápu, proč si Jiří Paroubek zapamatoval jediné: své nařčení z pedofile. Já tam našel také jiná tvrzení. A události posledních dnů svědčí jednoznačně o tom, že prolezlost státní moci korupcí a zločinem je do nebe volající.
Zkouším se vcítit do mysli plukovníka Kubice: Nebyl ten skandál se zveřejněním jeho zprávy, poslední možnost jak veřejně řvát POMOC!? Vždyť kdyby svá hlášení nadále posílal úřední cestou nahoru, lidé jako panové X,Y a Z (protože i pro ně platí presumpce neviny) by souběžně chystali jeho diskreditaci a morální i fyzickou likvidaci. Pár dnů před volbami byl ten skandál neututlatelný.
Co by mělo zajímat veřejnost teď, je důsledné ověřování výsledků šetření Kubiceho týmu. Věta po větě, tvrzení po tvrzení... a následné oddělování balastu od kriminálních skutků. Střídání politické garnitury ve vedení státu tomuto šetření jenom prospěje. V opačném případě šibalové zametou stopy.
Nejsem ovšem detektiv, ani investigativní novinář. Co mě zajímá především je fenomén šíření negativních emocí ve společnosti. Připisuji ho lidem jako je Jiří Paroubek. Jsou to „bacilonosiči“ a díky jejich pozicím nejde jenom o lokální nákazu, ale přímo společenskou pandemii.